Pomocníci v kuchyni

Dnešním hospodyňkám šetří čas přímo armáda pomocníků. Technických vymožeností je na trhu celá řada, některé z nich jsou nezbytné, některé velmi žádané a praktické, bez některých se ale obejdete.
malá myčka

Ponorný mixér

Kdo se s ním již někdy setkal, dobře si uvědomuje, jak úžasný pomocník to je. Na rozdíl od běžného stolního mixéru je velmi praktický při práci, i při údržbě. Zvládnete s ním rozmixovat v podstatě cokoliv, stačí jen vhodná nádoba a volba jednoho ze dvou rychlostí otáček. Po rozmixování pokrmu zbývá sejmout horní díl, rukojeť s motorem zůstane čistá a pracovní část snadno omyjete pod proudem teplé vody s přídavkem saponátu.

Mikrovlnná trouba

Mikrovlnná trouba je běžnou součástí domácností již dlouhou dobu. Někteří lidé se sice obávají zdravotních rizik mikrovlnného záření, ale není třeba panikařit, neboť mikrovlnka pracuje na principu neionizovaného záření. Nejedná se tedy o nebezpečné záření typu rentgenového nebo UV záření o velmi krátkých vlnových délkách.  Mikrovlnné záření potraviny neznehodnocuje a je naprosto bezpečné. A pochopitelně žádné zbytkové záření se v ohřáté potravině nevyskytuje.
Pokud budete nakupovat mikrovlnku, někteří doporučují zakoupit výrobek co nejjednodušší, jen s mechanickým ovládáním bez displeje. Takové zařízení je v podstatě bezporuchové a nevyžaduje žádnou údržbu, pouze ji z hygienických důvodů udržujte v čistotě.

Topinkovač

Rychle připravené tousty v topinkovači jsou skvělou snídaní, pečivo se částečně stává retrogradovaným – škrob je částečně nestravitelný a působí v těle jako zdraví prospěšná vláknina. Navíc topinky v toustovači jsou rozhodně zdravější, než topinky smažené na pánvi na oleji.

Myčka nádobí

Myčka nádobí ušetří spoustu času a námahy v kuchyni. O tom snad nikdo nepochybuje. Do myčky však nepatří některé kusy nádobí, které mohou poškodit nejen myčku, ale samy se znehodnotí. Velké kuchyňské nože, dřevěná prkýnka, křišťálové sklo, ozdobný porcelán a některé plastové nádobí do myčky nevkládejte.
spotřebiče v kuchyni

Domácí pekárna

Výborným pomocníkem je domácí pekárna. Připravíte v ní chléb, makový závin, perník, dokonce i marmeládu. Můžete v ní také namnožit jogurt, který je sice trochu více tekutý, ale chutná výborně a obsahuje potřebné bakterie mléčného kvašení.