Pečujte správnou stravou o své srdce a cévy



Správná výživa hraje klíčovou roli pro udržení našeho celkového zdraví. A také zdraví našeho srdce a cév. Vyvážená strava snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění, což je třeba https://www.czso.cz/csu/czso/vyvoj-prumernych-cen-vybranych-potravin infarkt, mrtvice nebo vysoký krevní tlak. Pokud se nestravujeme zdravě, konzumujeme stravu s velkým množstvím tuku, soli a cukru, budou se nám ucpávat cévy. A to vede k různým nemocem a může to vést dokonce i ke smrti. Se srdcem si rozhodně není radno zahrávat.

Jaké potraviny a nápoje ovlivňují pozitivně zdraví našeho srdce a cév?

Čaj na srdce

Výborným tipem je čaj srdce a cévy https://darka-shop.cz/katalog/cerstve-a-kvalitni-bylinky/bylinne-smesi/srdce-cevy. Tyto čaje se skládají z různých bylinek, které jsou prokazatelně dobré pro vaše srdíčko. Mezi takové bylinky patří třeba hloh, jahodník, srdečník nebo vrbovka. Dopřejte si klidně i tři šálky denně. Pitím tohoto čaje podpoříte funkci vašeho srdce a přispěje k prevenci proti onemocněním srdce.

čaj

Ovoce a zelenina

Ovoce a zelenina jsou potraviny bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Tyto látky pomáhají snižovat zánět a hladinu cholesterolu, toho špatného, který nám škodí. Doporučuje se konzumovat alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny denně.

Celozrnné potraviny

Věci z bílé mouky nahraďte celozrnnými potravinami. Bílou rýži, bílé pečivo a těstoviny z bílé mouky nahraďte celozrnnými variantami. Obsahují totiž více vlákniny a živin. Nejenom, že je to dobré pro vše srdce, ale také pro vaše střeva.

celozrnný chléb

Omezte sůl

Vysoký příjem soli zvyšuje krevní tlak. A to je rizikový faktor pro různá srdečně-cévní onemocnění. Snažte se proto nepřekračovat denní doporučenou dávku soli, což je asi jedna čajová lžička. Snažte se konzumovat méně slaných potravin, jako jsou zpracované uzeniny a slané pochutiny. Při vaření používejte místo soli koření bez soli a čerstvé bylinky.